Sıcak havalar iyiden iyiye kendini gösterirken, tarlalarda kuruyan otlar, hasat edilen buğdayların ardından kalan anızlar, yakılarak yok edilmeye çalışılıyor. Her yıl ilçede meydana gelen onlarca anız yangını doğaya ve çevreye zarar veriyor. Yetkililerin bütün uyarılarına rağmen meydana gelen anız yangınlarının sayısında hiçbir düşüş yok. Kırsal alanlarda çiftçiler anız yakmaya devam ediyor.
Organizmalar Yok Oluyor
Tarımın geleceğine zarar veren anız yangınları, yetkililerin tüm uyarılara rağmen devam ederken, ilçenin birçok bölgesinde buğday ve arpa tarlalarında meydana gelen anız yangınları, tehlike saçmaya devam ediyor. Yetkililer, anızın yakılmasının her ne kadar toprağın kolay işlemesine ve tohum yatağının hazırlamasını kolaylaştırsa da topraktaki organizmaların yok olmasına neden olduğuna dikkat çekti. Anız yakmanın ürünün kalitesinde ciddi düşüşler oluşturduğunu belirten uzmanlar, ancak yapılan tüm ikazlara rağmen yer yer anız yangınlarının halen devam etmesinin vatandaşların anızların yakılmasında başta toprağa, çevreye, iletişime, elektriğe ve insan sağlığına zarar verdiklerinin farkında olmadıklarını gösterdiğini ifade etti.
İdari Para Cezası
Tarımsal üretimin ana kaynağı olan toprağın biyolojik, kimyasal ve fiziksel yapısının ve çevrenin korunarak, doğal denge içerisinde toprak verimliliğinin sürdürülebilirliği için hububat tarımında hasadı takiben toprağın yapısına ve çevreye vereceği zarar göz önüne alınarak anızların yakılması, çevre ve toplum sağlığı, kamu düzeni, halkın güvenliği ve esenliği ile kamu malları üzerindeki olumsuz etkilerini önlemek gerektiğinden ilçemizde anız yakılması yasaklanmıştır. Anız yakanlar hakkında 2872 sayılı Çevre Kanununa göre İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğünce ve 6831 sayılı Orman Kanununa göre de cezai işlem uygulanacaktır. Ayrıca suçu işleyenler hakkında savcılığa suç duyurusunda bulunulur.”
Yorum Yazın