Anadolu Özel Güvenlik Kurumu olarak hangi işleri yapıyorsunuz?
Kamu ve özel şirketlerin güvenlik, temizlik ve otomasyon işlerini yapıyoruz.
2005 yılından buyana hizmet sektöründe yapmış olduğunuz çalışmalarda hizmet sunumu açısından bir zorluk oluştu mu?
Şirketlerin kuruluş amacı ticarettir. Bizde bir güvenlik şirketi olarak hizmet sunarken diğer yandan da ayakta kalmaya çalışıyoruz. Ancak taşeron yasası ile birlikte sadece özel sektöre hizmet verebilir duruma geldik. Fakat özel sektörde de gerekli denetimler yapılmadığı için güvenlik ve temizlik konusunda hizmet alanını yeteri kadar yapmıyorlar. Yeterli istihdamı gerçekleştiremediğimiz için daha önceki yıllara göre kazancımız düştü. Geldiğimiz noktadaki durgunluk böyle devam ederse gelecekte şirketi kapatmayı düşünüyoruz.
Güvenlik şirketlerinin kuruluş amacı nedir?
Güvenlik şirketleri 5188 sayılı yasa ile kurulmuştur. Bizde bu yasaya istinaden bu alanda bir ihtiyaç olduğunu görerek bu şirketi kurduk. Gerek eğitim gerekse hizmet satın almak birimlerinde faaliyet gösterdik. Zaman zaman 1500-1700 civarında personel ile bu hizmeti yürüttük. Ancak taşeronların çok para kazandığı algısı yaratılarak, hükümet tarafından çıkarılan taşeron yasası ile birlikte hizmet alanımız sınırlandı. Hizmet sektörü ihale ile iş yapan bir sektördür, çok fazla kar bırakmaz. Bizde çok para kazanmadık kazandığımız işlerde oldu ancak bu taşeron yasası ile birlikte hiçbirşey kazanamaz hale geldik. Elbetteki bir yasa varsa uymak ve uygulanmak için yapılmıştır ama neden böyle bir yasaya gerek duyuldu yada daha farklı bir şekilde düzenleme yapılabilir miydi tartışılır.
Hizmet sektöründeki çalışmalarınızı sadece Aksarayda mı gerçekleştirdiniz?
Hayır, birçok bölgede faaliyet gösterdik. Taşucu Uluslararası Liman güvenliği, Nevşehir’deki kurumlar, Tunçbilek Kömür işletmeleri güvenliği, bunun yanında Çanakkale Çal Termik Santral güvenliği, Bursa’da birkaç tane devlet hastanesi güvenliği ve temizlik hizmeti faaliyetlerimiz vardı.
Siz güvenlik alanında sertifika mı veriyordunuz buna ilave olarak istihdamda yapıyor muydunuz?
Biz sadece kurs veriyorduk ancak sertifika için gerekli sınavları emniyet yapıyordu. Sertifika alanların içerisinde istihdam ettiğimiz kişilerde oluyordu. Ancak bizim taşeronluk sürecimiz sonlandırıldıktan sonra bir kısmı bizimle çalışmaya devam etse de bazı arkadaşlarımız başka kurumlarda çalışmaya başladı.
Kimler güvenlikçi olabilir?
Yasalarda belirlenen şartları taşıyan herkes güvenlikçi olabilir. Mesela kanunlarda en az ortaokul mezunu olmak zorunda diyor. Ayrıca silahsız güvenlik belgesi için 19, silahlı güvenlik belgesi için 22 yaşını doldurmuş olmalı. Fiziki engelinin olmadığına dair heyet raporu almalı ve bir de belirli kamu haklarından kısıtlı olmamalı. Bu şartları sağlayanlar müracaat ettikleri taktirde kursa kaydını yapıyoruz, başarılı olanlar belgelerini alabiliyor.
Güvenlik görevlisi çalışma izin belgelerinin süresi ne kadar?
5 yıldır. Bizim verdiğimiz belgeler süresiz geçerlidir. Ancak çalışma izin belgelerinin her 5 yılda bir yenilenmesi gerekir.
Bu belgenin yenilenmesi için tekrar kursa katılır ancak bazı dersleri, eğitimleri yeniden alır ve emniyete müracaat ederek yeniler.
Peki bu işinde kendine göre zorlukları var mı?
Elbette. Hizmet sektöründeyiz ve insanlarla iletişim kurmak güçtür. Muhatap olduğumuz insanların bakış açılarına, zihin yapılarına göre izah etmeniz, anlatmanız gerekir. Bu sebeple en büyük zorluk eğitim noktasında olmaktadır.
Taşeron yasasından sonra kesintiye uğrayan güvenlik hizmetlerinin devamı açısından ne gibi kolaylıklar sağlanabilir?
Kolaylık derken biz herhangi bir kredi yada hibe istemiyoruz. Bizim istediğimiz 5188 sayılı yasanın gerçek anlamda uygulanması. Örneğin Avmlerin , tesislerin ihtiyaç oranında güvenlikçi çalıştırması gerekir. Bazı Avmler ve tesisler halen güvenlikçi çalıştırıyor ancak gerçekten yeterli oranda değil. Bunların denetiminin yapılması ve gerekli sayıda güvenlikçi istihdam edilmeli. 5188 sayılı yasa çıkmadan önce emniyet denetimleri sıkı bir şekilde gerçekleştiriyordu fakat yasadan sonra bu denetimlerin yeterli oranda gerçekleştirilmediği kanaatindeyim. Bugün bir güvenlik şirketi eğitim kurumuda dahil kurmaya kalkarsanız en az 100 bin tl yatırım yapmanız gerekir. Bu kurumların ayakta durabilmesi için ise yeterli miktarda istihdamın gerçekleştirilmesi gerekiyor. Biz başka sektörlerde de faaliyet gözterdiğimiz için sıkıntıları hafif atlattık ancak sadece güvenlik ve temizlik hizmetleri veren bazı firmalar bu süreçte mağdur oldular ve kapatmak zorunda kaldılar. Bizde şuanda cepten yiyoruz ama bu zarar daha da derinleşirse kepenkleri kapatacağız.
Bu sorunların ana sebebi bence işçilerin taşeron firmaların kontrolü altında çalışmalarından rahatsız olmaları. Çünkü bizimle çalışırken sıkı bir denetim altında tam anlamıyla verimli bir şekilde çalışmaları sağlanıyordu, ama onlar bu verimlilik esasına dayalı çalışmaların rahatsız olarak sendikalara yöneldiler sendikalarda işçiler eziliyor, haksızlığa uğruyor algısı yaparak kamuoyu oluşturdular. Bunun neticesinde siyasilerde bu durumu tam anlamıyla araştırmadan taşeron yasasını çıkardılar. Neticede bu sektörde sadece firmalar bazında değil istihdam noktasında da sıkıntılar yaşanmaya başladı. Mevcut durumdan vatandaşlar da memnun değil.
Son olarak ilave etmek istediğiniz bir şey var mı?
Bizim sorunlarımızla ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim. Siyasi yada maddi menfaatlerimiz, şahsi çıkarlarımız değil hizmet esastır. Halkımız için, devletimiz için yararlı olan her durumda menfaatlerimizden vazgeçebilmeliyiz.
Haber/Foto: Ömer Sevgi-Çağrı Çelik
Yorum Yazın