Aksaray’ın yonca üretim ve satışında akla ilk gelen beldesi olan Sultanhanı ve Yenikent Yonca Biçim sezonun açılmasıyla Yonca Alım-Satımı yapan firmalar yoğun mesailer yapıyor.
Aksaray’ın en büyük yonca alım satımı yapan firması olma unvanını elinde bulunduran Öz Sarılar Yonca bu yıl sezona hızlı girdi. Öz Sarılar Yonca Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Sarı’nın yaptığı önemli açıklamalar şu şekilde: “2017 Yonca biçim sezonu çiftçilerimize ve esnaf kardeşlerimize hayırlı olsun. Bu yıl 1. Biçim Sezonu başladı. Yağışlar fazla olmadı ama yağış geçişlerinden dolayı yoncalar çok zarar gördü. Çiftçi kardeşlerimiz bu geçişlerden zarar görmedi ama biz ticaret adamları, yoncaları sattığımız firmalarla ciddi derece zarar gördü. Bunların başlıca nedenleri şu şekilde; Yoncaların renklerinin bozulması, yoncaların tam kurumaması, protein değerlerinin düşmesi. Bunlar biz satıcılara zarar verdi. Bu nedenlerle gönderdiğimiz yoncalar çiftlikler tarafından bizlere yoğun şikâyetler getirdi ve çiftliklerle aramızın açılmasına neden oldu. Bu durumun çiftçi kardeşlerimize bir zararı yok ama bizler bu durumdan oldukça rahatsızız. Geçen sezona bakarsak tonaj bakımından da oldukça fazla verim alıyorlar. Dönüm bazında 1500 kg. kadar verim alan çiftçilerimiz oldukça fazla. Hatta 2. ve 3. biçimlerde tonajlar bu şekilde devam ederse yonca taban fiyatlarının kırılacağını tahmin ediyoruz. Şu anda yonca taban fiyatı 430 TL den başlıyor.”.
Öncelik ilçelik mi, su mu olmalı?
Öz Sarılar Yonca Yönetim Kurulu Başkanı Sarı su sorunun her geçen yıl arttığını ifade ederek şu şekilde devam etti: “Sultanhanı ile çevre belde ve köylerde su sorunu her geçen yıl artarak devam ediyor. Yer altı suları gömüklü ve feci bir şekilde kokulu geliyor. Bu da ektiğimiz gerek yonca gerekse diğer ürünlerde biz çiftçileri oldukça ciddi biçimde zarara uğratıyor. Her seçim döneminde Sultanhanı Beldesi’ne gelen siyasetçiler Sultanhanı için ilçelik sözü veriyorlar. Bizim ilçelikten önceki hedefimiz su olmalı. Suyun olmadığı ve çiftçilerin ekim yapmadığı zaman ilçe olsak ne olur? Olmasak ne olur? Siyasetçilerimizin ve STK topluluklarının hedefinin bu bölgeye acilen su takviyesi yapılması olmazı lazım. Geçen yıla göre binlerce dönüm arazi boş duruyor, çiftçiler ekmiyor. Neden eksinler ki? Yer altı suları ekilen arazilere artık zarar vermeye başladı. Bu yıl biraz yağış aldık ya seneye ne olacak? Bu bölgede ekimi durdurursak hem ülkemize hemde yaşadığımız yere büyük zararlar vermeye başlayacağız. Çiftçi ekmezse şehirlere göç fazlalaşır. Ondan sonra ilçe yapmışın, mahalle yapmışın pek de önemi yok! Sizlerin aracılığı ile siyasetçilere ve yetkili STK toplumlarına seslenmek istiyoruz. Bu bölgeye acil su takviyesi yapın ki hem geleceğinizi hemde ahretinizi kurtarın.”.
Yorum Yazın