Sosyal Güvenlik Kurumu kayıtdışı istihdamın önüne geçilmesi için her türlü tedbiri gün geçtikçe arttırarak almaya devam ediyor.
Alo170 başta olmak üzere denetim faaliyetleri SGK’nın internet sitelerinden de yapılabiliyor. Son olarak kurumun e-Devlet üzerine entegre ettiği “4-a Sigortalılık Bildirimi” tüm kişilere açık bir şekilde sunulmak üzere yayımlandı.
4-a, 4/b ve 4c’nin tanımını hemen hemen 2008 yılından bu yana öğrenmiş olsak da bilmeyen okurlarımız için yineleyelim “4-a SSK, 4-b Bağkur, 4-c Emekli Sandığı’dır. Bahsetmiş olduğumuz 4-a işçi statüsü, 4-b esnaf ve işletmecilerin statüsü ve 4-c ise kamu görevlilerinin statüsü olarak düzenlenmiştir. 4-a Kapsamında bir personel temin eden işveren, kurumun e-bildirge sistemi üzerinden işe girişini girdiği gün itibariyle yapmak zorundadır. Tüm işverenler deneme süresi dahil olmak üzere istihdam ettiği personeli iş başı yapmış olduğu tarih itibariyle 5510 Sayılı Genel Sağlık Sigortası Kanunu ve 4857 Sayılı İş Kanunu gereği kuruma bildirmek zorundadır.
İşçi bildirecek
Çoğu işverenimizin bilmediğini varsayarak bir düzeltme ve hatırlatma yapalım; personel deneme süresinde de sigortalıdır, kişileri deneme süresinden sonra değil iş başı tarihi itibariyle sigortalı yapın! Mevcut durumda büyükten küçüğe birçok işletme hala 2 aylık deneme süresinde sigorta yapılmayacağı konusunda ısrarcı. Bu ve buna benzer bildirim yükümlülüğünden kaçan işverenler binlerce liralık idari para cezasıyla karşı karşıya kalıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu ise işverenlerin yaptığı bu usulsüzlüğü tespit etmek için e-devlet üzerinden sigortalılara bildirim uygulaması açtı.
Sigortalı kişiler artık, e-Devlet üzerinden Sosyal Güvenlik Kurumunun uygulamalarına girerek 4-a Sigortalılık Bildirimi uygulamasından iş başı tarihlerini kuruma kendileri bildirecekler.
Sosyal Güvenlik Kurumu ise bu kişilerin bildirimleri ile işverenlerin bildirimlerini karşılaştıracak. Olası bir uyuşmazlık durumunda ise iş müfettişleri işyerlerini bizzat denetleyecekler.
Nasıl bildirim yapılacak?
İşe giriş tarihi hatalı olan kişiler, e-Devlet sistemi üzerinden giriş yaparak Sosyal Güvenlik Kurumu uygulamalarını açacak. Sonrasında ise “4/a Hizmetleri” bölümünün ilk satırında bulunan “4-a Sigortalılık Bildirimi” sekmesine girecekler. Belirtilen sekmede kayıtlı müracaatınız yok ise “Yapmış olduğunuz herhangi bir başvuru yoktur” yazısı ile karşılaşacaklar. Bu ekranda sağ üst köşede bulunan Yeni Başvuru butonuna tıklayarak müracaat gerçekleştirebilecekler.
Sosyal Güvenlik Kurumu teknolojiye ve bilişim çağına her geçen daha fazla ayak uyduruyor. Kayıt dışına geçit yok işverenler dikkat…
Yorum Yazın