Küçük ve Orta Ölçekli İşletmeleri Geliştirme ve Destekleme İdaresi Başkanlığı (KOSGEB) Aksaray Şube Müdürü Hakan KOÇAK, KOSGEB’in genel yapısından, işletmeler için yeni uygulamaya konulan programdan ve düşürülen faiz oranlarından bahsetti. İşletmeler adına çok güzel bir adım olduğunu belirten Koçak şunları anlattı: ‘’Herkesin bildiği üzere KOSGEB, 2009 yılına kadar sadece imalat sanayini destekleyen bir kurumdu. 2009 yılında KOSGEB kanununda değişiklik yapıldı ve imalat sanayiyle beraber hizmet sektörünü ve ticari işletmeleri de destekler hale geldi. Böylelikle KOSGEB’in 2009 yılına kadar olan ortalama 400 bin olan hedef kitlesi, 4 milyon gibi bir rakama yükseldi. KOBİ tanımına baktığımızda; 1-250 kişi arasında işçi çalıştıran, yıllık satışları ve aktif bilanço toplamı 125 milyon TL’yi geçmeyen tüm işletmelere biz KOBİ olarak kabul ediyoruz. Bunlar hem hizmet sektöründe hem ticari işletmelerde hem de imalat işletmelerinde olabilir ancak yine alınan bir kararla 6 tane sektör dışarıda bırakıldı. Bu sektörler; tarım, hayvancılık, balıkçılık, ormancılık, eğitim, sağlık, finans, emlakçılık (apartman ve site yöneticiliği dahil) ve eğlence sektörü. Bu sektörler her ne kadar KOBİ olarak nitelendirse de kanun gereği desteklenmiyor. KOSGEB işletmelere ve girişimcilere destek verirken programlar altında destek verir. Şu anda da uygulamakta olduğumuz 12 tane destek programı var. Bu programlardan sahada en çok ses getireni bildiğiniz üzere Girişimcilik Destek Programıdır. Bu program 2019 yılı başında revize edildi ve işletmelerin daha yüksek rakamlarda desteklenmelerinin yolu açıldı. KOSGEB olarak bugüne kadar Aksaray’da 550’ye yakın girişimciyi destekledik ve desteklemeye devam edeceğiz.
KOSGEB destekli işini kuran girişimciler için yeni bir finansman destek programı başlattık. KOSGEB desteğiyle işini kuran girişimcilere 50 bin TL’den 70 bin TL’ye kadar faizsiz makine kredisi veya %2 faizli işletme kredisi kullanabilecekleri protokol yürürlüğe girdi. Bu kapsamda 10 tane banka ile protokol imzalandı. Öncelikle girişimci bu bankalardan istediği ile çalışmakta özgürdür. Bu Finansman destek modelinde, girişimci yerli makine alacaksa 12 aylık vadede 0 faiz ile (kredinin faizinin tamamı KOSGEB tarafından karşılanacaktır), 18 aylık vadede ise sadece %0,25 puan ile kredi kullanabilecekler. Eğer girişimci, işletme sermayesi için kredi kullanacaksa 12 aylık vadede %2 puan ile, 18 aylık vadede ise sadece %2,25 puan ile kredi kullanabileceklelerdir. Buna ilaveten girişimci öncelikli gruplar içerisinde yer alıyorsa (kadın, engelli, birinci derece şehit yakını veya gaziyse) kredi üst limiti 70 bin TL olarak uygulanacaktır.
Bu kapsamda KOSGEB destekli işini kuran girişimciler protokol süresince (protokol 1 yıllık olarak imzalanmıştır) diledikleri zaman bu krediyi kullanma hakkına sahiptirler. Burada unutulmaması gereken husus şudur; KOSGEB banka değildir ve kullanılan kredinin anaparası KOSGEB’e ait değildir. Dolayısı ile kredi kullandırılacak banka, bankacılık mevzuatı gereği teminat almak durumundadır. Eğer girişimciler teminat noktasında sıkıntı yaşarlarsa KGF (Kredi Garanti Fonu) kefaletinden yararlanabilirler.
Yeni kredi sisteminin uygunluğunun olası sonuçlarından olan işletme büyümeleri konusunda umutlu olduğunu belirten KOÇAK,’’ Aksaray, yatırım yapma ve işletmelerin büyümesi için ciddi avantajlar sunan bir ilimizdir. KOSGEB olarak güçlü bir Türkiye için KOBİ’lerimize destek vermeye devam edeceğiz. KOBİ’ler büyür ise Türkiye büyür.” ifadelerinde bulundu. Haber\Foto: Meryem Selçuker- Yunus Karasan
Yorum Yazın