Geçtiğimiz mart ayında çıkarılan yönetmelik ile müteahhitlik yapacak kişi ve şirketlere mali, mesleki ve teknik yeterlik şartı getiren Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bu sefer de müteahhitler ile hak sahipleri arasında yapılan sözleşmelere ilişkin olası mağduriyetleri önlemeye yönelik adım atıyor.
Yeni Şafak Gazetesi'nden Kenan Biter'in haberine göre; toprak sahipleri ve konut alıcıları ile müteahhitler arasında yapılan sözleşmeler kapsamında sorumluluklarını yerine getirmeyenler için hukuki düzenleme yapılacak.
TEK TARAFLI FESİH HAKKI
Söz konusu yeni düzenleme ile hem hak sahipleri hem de müteahhitleri olası bir mağduriyetten korumak için yükümlülüklerini yerine getirmeyenlere tek taraflı fesih hakkı getirilecek. Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, söz konusu düzenlemenin Meclis açılır açılmaz gündeme getirileceğinin altını çizdi. İstanbul Kağıthane'de 4 katlı binanın çökmesiyle inşaatın temeli kazılmış bir şekilde uzun süredir beklediği, çok sayıda kişinin ise bu projenin maketi üzerinden konut aldığı kaydedildi. Mevcut sözleşmelerde fesih hakkı yer alıyor. Ancak uzmanlar bakanlığın detaylarının henüz netleşmediği bu adımı ile uzun bir sürece yayılan fesih sürecini kolaylaştırıyor ve ortaya çıkacak olası mağduriyete ilişkin farklı yaptırım ve önlemlerin bulunacağı bir düzenlemeyi de hayata geçiriyor.
BİNLERCE MAĞDURİYETİ ÇÖZEBİLİR
Bakanlık tarafından mağduriyetlerin önüne geçilmesiyle ilgili atılan adımları değerlendiren Kentsel Dönüşüm ve Gayrimenkul Uzmanı Hatice Kolçak, 'Maketten konut veya kentsel dönüşüm projelerinde taahhütlerini yerine getiremeyen veya getirmeyen bu nedenle mağdur olan binlerce konut mağduru bulunuyor. Yasalarımız taahhüdünü yerine getirmeyenler için karşı tarafa fesih hakkı veriyor. Ancak bu süre zaman alıyor ve yıpratıcı oluyor. Sayın Bakanın yaptığı açıklamada edinimini yerine getirmeyenler için tek taraflı fesih hakkını getireceklerini ifade etti. Fesih hakkının daha hızlı olabilmesi bunun için ayrı bir birim kurulması zaman kaybetmeden fesih yapılabilmesi için yasal birdüzenleme yapılması mağduriyetleri çözebilir. Bu noktada yaşanan mağduriyetlerde ki tazminin de giderileceğini buna uygun yasal bir düzenleme yapılacağını düşünüyorum. Çünkü yapılan açıklama ile ortaya çıkan tazminin giderilmesi noktasında bir beklenti oluştu.'' diye konuştu.
SÜRE ÇOK UZUN OLUYOR
Konut mağduriyetlerinde en fazla karşılaşılan konulardan birinin evlerin teslim edilmemesi olduğunu söyleyen Kolçak, ''Bu noktada yasal prosedürler izlense de süre çok uzuyor, çoğu zaman da geçen süre zarfında müteahhit ulaşılmaz oluyor. Edinimini yerine getirmeyen taraf için tek taraflı fesih hakkının hızlıca uygulanacak şekilde yasal zeminin olması önemli.'' ifadelerini kullandı.
Yorum Yazın