Aksaray’da kaçak yollardan açılan onlarca kuyunun ruhsatlı kuyulardan fazla olduğu öğrenildi. Artık, ruhsatın alınması için ilk önce DSİ’ye bir arama belgesi için müracaat ediliyor. Bu arama belgesi uygun bulunursa sondaj izni veriliyor. Ancak vatandaşlar kontrollerin azlığı nedeniyle o an suya ihtiyacı varsa kaçak sondaj kuyuları açıyor. Bu sondaj kuyuları hangi yöntemle ve nasıl açılıyor, nasıl su üretiliyor, sistemin içine dahil olmadığı için ne kadar su üretiyor bilinemiyor.
Hangi nitelikte bu suyu kullanıyor, bu su ne kadar derinlikten geliyor, kuyu sağlıklı mı, alınan su kullanılır nitelikte mi bunları önemsenmiyor. Kaçak kuyu vurulduğu için çıkan suyun analizi yapılmıyor. Kaçak sondaj kuyularının suları için analiz yapılmadığından dolayı su kirli veya tuzlu olup olmadığı bilinmiyor. Bu kaçak açılan ve analizi yapılmayan sondaj kuyuları bölgede tarım arazilerinde sulamada kullanıldığında ekilen ürüne ve toprağa geri dönüşü olmayan büyük zararlar veriyor.
YENİ KUYU RUHSATI VERİLMİYOR
Alınan karar ile Dsi 4. Bölge sınırları içerisinde bulunan Aksaray’a yeni kuyu ruhsatı verilmeyecek. Sadece DSİ envanterinde bulunan belgesiz kuyular ( 2008 ve 2008 yılından önceki kayıt altına alınan kaçak kuyular) ruhsatlandırılacak. Ruhsatlı kuyular dahil olmak üzere tüm kuyulara Otomatik Sayaç Okuma Sistemi (OSOS) uygulanacak.
Yeni belge alımını durdurmasında ki en büyük etken ise ruhsatlandırılmayı bekleyen kaçak kuyuların kayıt altına alınması. OSOS uygulamasından sonra yapılacak rezerv hesabına göre yeni belgeler verilip verilmeyeceğine dair karar alınacak.
Yorum Yazın