Sigorta İşletmecisi Lütfi Can Akbaş, yeni Afet Sigortaları Kanunu gereğince, zorunlu deprem sigortası yaptırmayanların yeni ve devir abonelik başvurularının yapılmayacağını söyledi.18 Mayıs 2012’de Resmi Gazete'de yayımlanarak Ağustos ayında yürürlüğe giren 6305 Sayılı Afet Sigortaları Kanunu'nun elektrik, su abonelikleri sırasında ilgili kuruluşlara zorunlu deprem sigortası kontrolünü yapma görevini verdiğini belirtti.
MEDAŞ'ın abonelik işlemleri sırasında kanun gereğince yalnızca, zorunlu deprem sigortası yaptıranların yeni ve devir abonelik başvurularını gerçekleştireceğini, abonelik esnasında istenilen evrakların içinde 'zorunlu deprem sigortası' poliçesinin de bulunacağını kaydeden Lütfi Can Akbaş, vatandaşlara uyarıda bulundu. Lütfi Can Akbaş, “Bugüne kadar zorunlu deprem sigortası kontrolünün artık elektrik aboneleri işlemlerinde kontrol edildiğini belirtti. Tapuya kayıtlı ve özel mülkiyete tabi taşınmazlar üzerinde mesken olarak inşa edilmiş binalar, 634 sayılı kat mülkiyeti kanunu kapsamındaki bağımsız bölümler, ticarethane, büro ve benzeri amaçla kullanılan ve kat irtifakı tesis edilmiş binalarda da, Vatandaşların elektrik abonelikleri sırasında sorun yaşamamaları için zorunlu deprem sigortasını yapılmış olmaları gerekiyor. Bu tür abonelik işlemlerinin, kiracıların değişmesi nedeniyle sayıca tapudaki alım-satım işlemlerden çok daha fazla olduğunu biliyoruz. Bu nedenle sigortalılık oranının artışını sağlayacak etkin bir kontrol olacağını düşünüyoruz” dedi.
“Zorunlu Deprem Sigortası Nedir?”
DASK’ın çok uygun fiyatlara, 1 yıllık olarak yapıldığını ve her yıl yenilendiğini dile getiren, mal güvenliği açısından önemli olduğunu vurgulayan Lütfi Can Akbaş; “Zorunlu deprem sigortası (DASK) olası bir depremde konut yıkılırsa veya deprem sonucu konutun yangın, infilak, tsunami ve yer kaymasının doğrudan neden olacağı maddi zararları poliçede belirtilen limitler dahilinde karşılar. Konutun bulunduğu arsa, zorunlu deprem sigortasının kapsamı içine girmiyor. Müstakil evde oturuluyorsa DASK'tan alınacak ödemeyle konut yeniden inşa edilebiliyor. Apartmanda oturuluyorsa da arsada hissedar olunması nedeniyle böyle bir imkan var. Sigorta teminatı ise yani sigorta bedeli, konutun yapı türüne göre belirlenen birim metrekare maliyeti ile konutun yüzölçümünün çarpılması sonucu belirleniyor. Birim metrekare maliyetleri DASK tarafından açıklanıyor ve her yıl da değişiyor” dedi.
“Gurbetçilerimiz Yangın Sigortasına Önem Veriyor”
Özellikle gurbetçilerimizin Yurtdışından iyi bildikleri Yangın Sigortasına önem verdiğini ifade eden Lütfi Can Akbaş; “Gurbetçi vatandaşlarımızdan Yangın sigortasına yoğun bir talep var. Her ne kadar ismi yangın sigortası olarak adlandırılsa da aslında Yangın sigortasının içerisinde teminat olarak başta hırsızlık olmak üzere, gıda bozulması, cam kırılması, elektronik cihaz, boya badana masrafları, ferdi kaza, kar, fırtına , duman, sel, su baskınları gibi daha birçok riskleri de içermekte. Gurbetçilerimizin geldiklerinde veya kaldıkları ülkelerden bizimle irtibata geçerek Yangın Sigortası işlemleri hakkında bilgi alıyorlar. Herhangi bir arıza durumunda çağıracağınız usta parasına, 1 yıl boyunca tüm riskleri yaptırmanız mümkün dedi. Aksaray halkının da gün geçtikçe yangın sigortasına olan talebi artmaktadır.
Yorum Yazın