Bizim 11 tane çocuk evimiz bulunmakta, kalan çocukların yaş aralığı 0-18. Bu 11 evin 5 tanesi kız 6 tanesi erkek o evler 63 çocuğumuz kalmakta 22 kız 41 erkek. Baslarında anneleri bulunmak koşuluyla grup sorumluları sosyal çalışmacı ve psikologlar esliğinde sürekli çocuklarımız takip ve kontrol edilmekte. İyi bir birey olarak topluma kazandırılmaları, iyi bir eğitim almaları için el birliğiyle çalışmaktayız. Tabi ki bunların dışında bir de koruyucu aile yanında kalan çocuklarımız var.45 ailenin yanında 61 çocuğumuz var.
Devlet koruyucu ailelere destek veriyor mu?
Tabi ki koruyucu ailelerin yanlarında yetişen bütün çocuklarımızın masraflarını biz karşılıyoruz. Ayrıca aileye de bir miktar maddi destekte bulunuyoruz. Çocuğumuzun giyim, okul ve kişisel masraflarını da biz karşılıyoruz. Koruyucu aile konusunda Türkiye ortalamasında ilk 5 ilden biriyiz.
Koruyucu aile prosedürleri nelerdir?
Koruyucu aile olmak isteyen ciflerimiz bize başvuruyor. Bunun 6 haftalık bir sureci var bu süreç içerisinde aile takip altına alınıyor ve araştırılıyor, çocukla görüştürülüyor. Çocuğun onlara uyumunu takip ediyorlar. Çocuğu ara sıra 1 günlüğüne ailenin yanına veriyorlar. 6 haftalık bu süreç içerisinde çocuğumuz ve aile uyum gösterirse o zaman çocuğumuzu ailenin yanına yerleştiriyoruz. Devlet her çocuk için yaklaşık 1500 TL kadar para ödüyor. İsterseniz birden fazla çocuğumuzun da koruyucu aileliğini üstlenebilirsiniz. Genelde aileler küçük çocukları tercih ettiği için şuan kurumumuz bünyesinde küçük çocuklarımız yok.
Bunun dışında sevgi evlerinde kalan çocuklarımızın baslarında anneleri var. Anneler 7/24 çocuklarımızın başında duruyorlar. 3 ayrı anne sırasıyla gelip giderler.
Anneler nasıl bir eğitim surecinden geçiyor?
Tabi ki herkes anne olamaz çocuk gelişimi mezunu olmak zorunda ya da öğretmen olmak zorunda. Onun dışındakiler anne olamaz. Annelerimizi de ara ara periyodik eğitimlerden geçiriyoruz. Öfke kontrolü, çocuklarla olan iletişimleri ve çocuk gelişimi vs. Gibi konularda sürekli eğitim alırlar. Bir anne kendi çocuğu için ne yapıyorsa, bizim annelerimiz de çocuklarımız için her şeyi yapıyor. Sevgi evlerinde maksimum 6 çocuğumuz kalıyor ve yas aralığı en fazla 3 yasa kadar çıkıyor. Eğer kardeşler ise kardeşleri ayırmıyoruz.
Tek yasandan kişilerin koruyucu aile olması mümkün müdür?
Tabi ki uygun şartlara sahipse ve 6 hafta boyunca düzenli denetimler sonun da bir sıkıntı çıkmaz ise tek ebeveyninde koruyu aile olmasında problem yok.
Evlat edinme prosedürleri, koruyucu aileye göre daha kapsamlı. Evlat edinecek ebeveynler 3 aylık bir denetim surecinden geçiyor. Eğer ki ailenin evlat edinecekleri çocuk konusunda belli kriterleri var ise bu süreç uzayabiliyor. Bazı aileler 0-1 yas arası çocukları evlat edinmek istiyor. Uygun bir çocuk olmaz ise bekleme sureleri uzayabiliyor. Çocuklar ailelere verildikten sonra adaptasyon sureci bitene kadar uzmanlarımız tarafından sürekli kontrol edilir. Çocuğun adaptasyon surecinden sonra uzaktan takip baslar.
Çocuklar 18 yaşını doldurduktan sonra da devlet desteği görüyorlar mı?
Çocuklarımız 18 yaşını doldurduktan sonra devlet onlara is imkânı sunuyor. Eğer ki üniversite okuyup eğitimine devam etmek isterse yine desteklenmeye devam ediliyor. Bizim şuanda üniversite okuyan çocuklarımız var. Desteğimizi kesmiyoruz.
Kurumda özel eğitime ihtiyacı olan çocuklar var mı?
4 tane özel bakim merkezimiz var onun dışında engelli rehabilitasyon merkezimiz var. Kurumumuz her turlu imkânı sağlıyor ve ihtiyaçlarını karşılıyor. Ayrıca kreşler de bize bağlı, çocuklarımızın iyi bir eğitim alması için yetkililer tarafından sürekli kontrol ediliyor.
*Ebeveynlerin kuruma çocuklarını verirken bahanelerini neler?
Çoğunlukla anne baba boşanmış oluyor ve yeniden evleniyor. Maalesef ki evlendikleri insanlar çocukları istemiyor, bu durumda kurumumuz çocuğa sahip çıkıyor. Bazı şartlarda anne çocuğu bırakıp gidiyor, baba bakamıyor ya da baba çekip gidiyor anne bakamıyor. Ya da anne baba vefat ediyor çocuk akrabaların yanına veriliyor belli bir süre sonra onlarında bakım gücü olamıyor gelip bize müracaat ediyorlar. Tabi ki bu durumda yine devlet destek veriyor. Bir anne eğer çocuğuna bakmakta güçlük çekiyorsa biz kurum olarak her türlü desteği sağlıyoruz.
Diyelim ki anne ya da baba durumu olmadığı için çocuğunu kuruma verdi, bir süre sonra durumunu düzeltti ve çocuğunu geri istiyor, bu gibi durumlarda çocuğu aileye geri veriyor musunuz? Ya da çocuğu kurumdayken görmesine ziyaret etmesine izin veriyor musunuz?
Tabi ki de, burası ceza evi değil. Biz çocuklarımızın en iyi şekilde yetişmesi için kurum olarak elimizden geleni yapmaya gayret ediyoruz. Annesi gelip çocuğuyla görüşmek istediğinde görüştürüyoruz bazen hafta sonları götürebiliyor. Anne ya da babası olması şart değil, yaz tatillerinde dedesi geliyor, teyzesi amcası geliyor çocuklarımızı götürebiliyorlar.
Sokakta yaşayan çocuklar için herhangi bir çalışmanız var mı?
Sokak çocukları için belediye, emniyet, biz, sağlık müdürlüğü tarafından yaptığımız çalışmalar var. Gerçekten sokak çocuğu ise biz alıyoruz ama anne, babası var ve maalesef ki sokaklarda dilendiriyorlar. Onlar ile de ilgili emniyet aile ile görüşüyor, belli bir eğitim veriyoruz ama bu %100 önlenemiyor.
Çocukların sorumluluğunu almak hele ki bir kurum müdürü olarak sorumluluklarınız oldukça fazla. Kendinizi nasıl motive ediyorsunuz?
Burada ki en önemli faktör Sevgi, sevginin olduğu yerde yapılan hiç bir şey zor gelmez. Sevgi olmazsa çay içmek bile insana zor gelir. Her şeyden önce yaptığın işi seveceksin. Çocuk yanına geliyor “Müdür baba” diye sarılıyor. Sen onun başını okşadığında dünyalar onun oluyor. Yetimin başını okşamanın, yetime sahip çıkmanın sevap olduğunu bizim peygamberimiz de, kitabımız Kuranı Kerim de söyler. Ben 5 yıldır görevdeyim ve göreve geldiğimden beri hep şunu söylerim, arkadaşlar burada bedava sevap kazanıyorsunuz üstüne bir de devlet size maaş veriyor.
Sayın İsrafil Aktürk’e bizi ağırlayıp sorularımızı yanıtladığı için teşekkür ederiz.
Haber\Foto: Aslıhan Demirer
Yorum Yazın