Şanlıurfalı Adile Çiftçi 42 yıllık yaşamına iki büyük mücadele sığdırdı; biri yoksulluk, diğeri töreydi. Eşi öldükten sonra kendisiyle evlenmek isteyen kayınbiraderine karşı çıkınca, 12 yıl boyunca çocuklarını göremedi. Yıllar sonra çocuklarına kavuşan Çetin, mikrokrediyle kurduğu işiyle de hayallerini gerçekleştirdi. Küçük bir kafetarya ile hayatı değişti.
Şanlıurfalı Adile Çiftçi, tarım işçiliğinden patron oldu.
13 yaşında evlendirilen Çiftçi, 21 yaşındayken eşini trafik kazasında kaybetti. Dört aylık hamileydi ve iki çocuğuyla ortada kaldı. Kayınbiraderi kendisiyle evlenmek istedi ancak Çiftçi kabul etmedi. Habere göre bunun üzerine kayınbiraderi iki çocuğu alarak kayıplara karıştı. Bu olayın ardından Çiftçinin töreyle savaşı başladı:
“Bizde töre vardı. Evlenme kabul etmeyince, çocuklarımı benden aldı. Dört aylık hamile halimle kala kaldım. 12 sene çocuklarımı görmedim. Kendi nüfusuna alıp ortadan kayboldu. O hırsla acıyla, ayakta kaldım. 12 yıl boyunca aramadık yer bırakmadım. Mahkemeye başvurdum, resmi nikahım olmadığı için mahkeme bir şey yapamadı. Bir televizyon programına çıktım, o sayede çocuklarımı buldum. Programdan sonra Aksaray Belediye Başkanı arayıp, orada olduklarını söyledi. Polis ve jandarmayla birlikte, tarlada çalışırken bulduk. Halleri çok kötüydü. Kızım beni tanıdı, görünce ağladı.”
TARLALARDA GEÇEN HAYAT
Bu süre zarfında Çiftçi’nin mücadelesi sadece töreyle olmadı. Eşinden 20 gün önce babasını da kaybeden Çiftçi, sekiz kardeşinin yükünü de omuzlamak zorunda kaldı. Türkiye’nin değişik illerine tarım işçisi olarak gitmek zorunda kaldı. Ankara’da soğan topladı, Adana’da portakal. Kışın iki ya da üç ay Şanlıurfa’da kalan Çiftçi, yılın diğer aylarını tarlalarda geçirdi.
Kazandığı parayla hem kardeşlerine bakarken, hem de çocuklarını aradı. 10 yıl süren tarım işçliğinin ardından Şanlıurfa’ya kesin dönüş yapan Çiftçi, 50 lirayla çiçekçi dükkanı açtı.
MİKROKREDİ HAYATINI DEĞİŞTİRDİ
Önceleri yakınlarının çalışmasına tepki gösterdiği Çiftçi, mikrokrediyle tanışınca hayatı değişti:
“Mikrokrediye başvurdum, 1 milyar verdiler. Onunla dükkanı doldurdum. Her hafta geri ödedim. Şimdi 15 milyar kredi alıyorum. Haftada 460 ödeme yapıyorum. Yanımda üç kişi çalışıyor. Çalışarak hem ailemi geçindirdim, hem çocuklarımı. Kardeşlerimi evlendirdim, askerliklerini yaptılar. Çocuklarımı okuttum, kızım hemşirelik okuyor, oğlum askerde. Hayalim 10 kişinin çalışacağı büyük bir lokanta açmak“
TEKSTİL ATÖLYESİ DE AÇMIŞ
Çiftçi, bu süre zarfında 10 kişinin çalıştığı bir de tekstil atölyesi açmış. Ancak Suriye’deki savaş nedeniyle işler ters gidince, üretimi durdurmuş.
Şimdi büyük lokanta hayalini gerçekleştirmeye çalışıyor.
Yorum Yazın