Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenlediği, ’16 Ocak Basın Onur Günü’ çeşitli etkinliklerle kutlandı.Törende kısa bir konuşma Yapan Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol, 16 Ocak’ın her yıl Basın Onur Günü olarak kutlandığını anımsatarak, “Bugün Türkiye Gazeteciler Federasyonu Genel Başkanımız Yılmaz Karaca ve ülkenin dört bir yanından kentimize gelen sevgili başkanlarımıza çok teşekkür ediyorum. Bugün aramızda normalde hep cemiyet başkanları ve gazeteci arkadaşlarımız olurdu. Bugün 3 önemli konuğumuz da aramızda. Kendilerine nazik davranışlarından dolayı çok teşekkür ediyorum” dedi.
ÖDÜLLER KASR-I HUMAYIN’DA VERİLDİ
Etkinlikler Atatürk’ün 16 Ocak 1923 günü Cumhuriyet’i ilan etmek için basın toplantısı düzenlediği yer olan Kasr-ı Hümayun Müzesi’nde devam etti. Burada 2. Gazetecilik Yarışması Ödülleri ile Onur Ödülleri’nin verildi.
Törene; Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı ve Kocaeli Milletvekili Fikri Işık, Vali Hasan Basri Güzeloğlu, Milletvekilleri İlyas Şeker, Zeki Aygün ve Cemil Yaman, Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu, İzmit Belediye Başkanı Nevzat Doğan, Kocaeli Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Sadettin Hülagü, Kocaeli Sanayi Odası Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Ticaret Odası Başkanı Murat Özhan, Baro Başkanı Sertif Gökçe, ilimizden de Aksaray Gazeteciler ve Yazaralar Cemiyeti Başkanı Celil Acar’ın yanı sıra cemiyet başkanları da katıldılar.
Törende günün anlam ve nemine ilişkin bir konuşma yapan Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol, “Ülkemizde birlik beraberliği bozmaya çalışanlara inat bugün buraya geldiğiniz için teşekkür ediyorum. TGF’ye bağlı KKTC ve Azerbaycan’dan olmak üzere 74 ilimizde örgütlü bulanan cemiyet başkanları buraya katılarak ulu önderin mirasına sahip çıktılarını gösterdiler. Misak-i Milli sınırlarından asla taviz vermeden yolumuza devam edeceğimizin bilinmesini istiyorum. TGF’nin bu yıl ilkini gerçekleştirdiği Anadolu Zirvesi’ne de Kocaeli olarak ev sahipliği yapıyoruz. 16 Ocak Basın Onur Günü’nü ülke genelinde kutlamaya başlamış bulunuyoruz. 16 Ocak Basın Onur Günü’nün tescillenmesi için çalışmalarımız sürecek.
KOCAELİ GAZETECİLER CEMİYETİ 30 YAŞINDA
Bu yıl cemiyetimizin 30. yaş günün kutluyoruz. Ancak tarihçi yazar Volkan Şenel’in araştırmaları ile cemiyetimizin esasında 1952 yılında kurulduğunu ancak 1980 darbesi ile kapatıldığın öğrendik. Ulaştığımız belgelere göre öğrendik ki cemiyetimizin ilk icraatı Çanakkale’deki abide anıtının yapımı olmuştur. Biz büyüklerimiz ile ve şehrimizle büyük bir gurur duyuyoruz. 1952’den buyana böylesi önemli bir misyonu üstlenen böyle bir cemiyetin yönetimi olarak izim de boş durmamamız gerekiyor. Bir yılda yüzlerce etkinliğe, eğitim projelerine imza attık. Onlarca isimsiz kahramanın desteğiyle Türkiye Gazeteciler Federasyonu’nun yönetim kuruluda görev aldık. Bu bizim için yetmez. 30 yılımızda cemiyetimizin tapulu bir mülkü olması için kentimizin dinamikleri ile el ele verdik ve 30. yıl dergisini yaparak cemiyetimize bir mülk kazandırdık. Ayrıca 20 yıllık hayalimiz olan gazetecilere konut kazandırma adına da önemli bir adım attık” dedi.
“16 OCAK BASIN ONUR GÜNÜ ÜLKE GENELİNDE KUTLANMALI”
TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca da, Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’nin 1988 yılında başlattığı 16 Ocak Basın Onur Günü kutlamalarının, basına yakışır bir gün olduğunu söyledi. “TGF olarak; Onur Günü’nün tüm Türkiye’de kutlanması için bakanımız ve valimizin destekleri ile hükümet tarafından gündeme alınarak, kutlanması için desteğini istiyoruz. Bizim bir 24 Temmuz’umuz ve anımsamak istemediğimiz bir 10 Ocak’ımız var ama 16 Ocak Basın Onur Günü bizler için daha önemli bir gün. Bugün tüm Türkiye’de kutlanmalıdır. Bugün cumhuriyetimizin kurulmasına ilişkin karar bu binada alınmıştı. Bu onurlu günün devam etmesinden yanayız.
“BASIN VE İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ OLMAZSA OLMAZIMIZ”
Türkiye’de gazetecilerin de sorunları var. Sorunların yanında sorumlulukları da var. TGF olarak Anadolu gazetecileri olarak Türkiye’nin birlik ve beraberliğinin pekişmesi yönünde sorumlu gazetecilik yaptığımıza inanıyoruz. Bunu da halkımız açık ve net görmektedir. Türkiye’de birlik ve beraberliğin oluşması yönünde gazeteciler de üzerine düşen sorumlulukları yerine getirmek zorundadır. Bunun yanında basın ve ifade özgürlüğü olmazsa olmazlardandır. Halkın sağlıklı haber alması için mutlaka basın ve ifade özgürlüğünün önü açılmalıdır. Haber veya köşe yazısı yazdı diye yargılanmadan cezaevine konulan arkadaşlarımız en kısa sürede bırakılmalıdır. Yargılanmalıdırlar. Suçları var ise cezaevine konmalıdır. TGF olarak bu olayın peşinde olacağız. Çünkü Türkiye’de basın özgürlüğünün olmadığı bir yerde halkın sağlıklı haber alması mümkün değildir” diye konuştu.
Büyükşehir Belediye Başkanı İbrahim Karaosmanoğlu da, her mesleğin zorlukları var olduğunu, gazeteciliğin siyaset yapmak kadar zor bir meslek olduğunu dile getirdi.
Kocaeli Valisi Hasan Basri Güzeloğlu da, böylesi özel bir günde birlikte olmaktan büyük bir mutluluk duyduğunu söyleyerek, “16 Ocak sadece basın dünyası için Türkiye Cumhuriyeti için çok önemli bir dönüm noktasıdır” dedi.
GAZETECİLERE EV MÜJDESİ
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık ise gazetecilerin çok önemli bir rolü olduğunu vurgulayarak, “Medyanın olmadığı bir yönetim biçimini demokrasi olarak tarif etmek hiçbir şekilde mümkün değildir” dedi.
Öte yandan Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti’ne, TOKİ tarafından konut yapımı projesi için destek verdiklerini ve projenin imzalandığını da açıklayan Bakan Işık, “Gazeteciler için böyle bir proje yapmak içimizde uhde kalmıştı. Şuanda gazetecilerimiz için Derince Çınarlı mevkiinde son derece güzel bir alanda 140 tane konutun yapımını başlatıyoruz. Proje ile ilgili 23 Şubat’ta TOKİ ihaleye çıkıyor. Bu konutlarımız 2+1 ve 3+1 şeklinde olacak olup, sadece konut yapılmayacak, içerisinde bir AVM ile kültürel faaliyetlerin olacağı bir bölüm ile bir cami de yer alacak. TOKİ en kısa sürede konutları tamamlayarak, size teslim edecek” diye konuştu.
BAŞARILI GAZETECİLER ÖDÜLLENDİRİLDİ
Konuşmaların ardından düzenlenen ödül töreninde; Haber dalında; Kerim Yavuz, Refik Sıla Güvenç, Büşra Kaya ve mansiyon dalında Bilge Kenet, Röportaj dalında Meral Erdoğan, Gülcan Hacıgaffaroğlu, Erhan Altınparmak ve mansiyon dalında Yiğit Özcan, Haber Fotoğraf dalında; İsa Turhan, Mesut Işık, Abbas Çakar ve mansiyon dalında Bülent Anar, Mizampaj dalında; Candoğan Parlatan, Fikriye Öndeş Çakar, Evren Kızıltaş ve mansiyon dalında Mervegül Türkoğlu, Görüntülü Haber Dalında; Ümit Ülker, Şahin Oktay, Semih Kanpara ve mansiyon dalında da Emre Tuncay ödül alan isimler oldular.
Ayrıca Yılın Gazetecisi ödülü Bünyamin Aygün’e, Yılın En İyi TV Programcısı ödülü Balçiçek İlter’e ve Basın Onur Ödülü de gazeteci Yavuz Donat’a verildi. Yılın Spor Adamı Ödülüne Fenerbahçe Kulübü Başkanı Aziz Yıldırım layık görülürken, Yılın Tarihçisi Ödülüne yazar Ahmet Nezih Galitekin layık görüldü.
Yarışmada; Hüseyin Demiray Özel Ödülü ise Haber Dalında Metin Girgin’e, Röportaj Dalında Mustafa Eranıl’a, Haber Fotoğrafı Dalında Vildan Kekeç’e, Mizampaj Dalında Levent Köyan’a ve Görüntülü Haber Dalında Gürcan Yılmaz’a verildi.
Ödüllerin ardından Kocaeli Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Çetin Gürol Bakan Işık’a ve Büyükşehir Belediye Başkanı Karaosmanoğlu’na, TGF Genel Başkanı Yılmaz Karaca da Vali Güzeloğlu’na ve Ticaret Odası Başkanı Özhan’a birer plaket verdiler.
Tören sonunda Kasr-ı Human’un da temsili basın toplantısı düzenlendi.
Yorum Yazın