Geçmişten günümüze birçok medeniyetin üzerinde yaşadığı Aksaray tarihi eserleri ve doğal güzellikleri ile göz kamaştırıyor. Aksaray'da bulunan yeraltı şehirleri, kiliseler, katedraller, kervansaraylar, hanlar, köprüler, vadiler ve bunların yanı sıra doğal güzellikleri turistlerin ilgi odağında. Özellikle Kapadokya Turizminde önemli bir yere sahip Aksaray misafirlerini ağırlamak konusunda sıkıntılar çekiyor. İstenilen düzeyde turizm yatırımcısı bulamayan şehrimiz kendini yeteri kadar tanıtamıyor ve turizm alanında gelişmekte güçlük çekiyor.
Gerek Aksaray Kültür ve Turizm Müdürlüğü, gerekse Valilik tarafından Aksaray’ın turizm bölgelerinde birçok proje hayata geçirildi. Öncelikle turizm bölgelerindeki yollar iyileştirilerek ulaşım rahatlatıldı. Gerek duyulan tarihi yapılar restore edildi. Kapadokya'nın olmazsa olmazı Ihlara Vadisi'nde çevre düzenlemeleri yapıldı, vadinin içerisine yürüyüş yolları ve kiliselere çıkış yolları yapıldı. Uzunluğu 10 km. yi bulan yürüyüş yollarında turistlerin Melendiz Çayı'nın huzurlu sesi eşliğinde keyifli bir gezinti yapmaları hedefleniyor. Ihlara üzerinde balon turizmi konusunda önemli mesafeler katedildi. Yamaç paraşütü için pist oluşturuldu. Saratlı'da ikinci yeraltı şehri turizme açıldı ve bununla birlikte Aksaray bakanlık tarafından tescilli yaklaşık yirmiye yakın yeraltı şehrine sahip oldu. Bakanlık tarafından uluslararası fuarlara katılım sağlanarak bölgemizin turizm faaliyetleri tanıtıldı ve yabancı turistlerin sayısının arttırılması hedeflendi.
Aksaray Valiliği ile Aksaray Kültür ve Turizm Müdürlüğü bu ve bunun gibi birçok projeyi hayata geçirirken yatırımcılardan gerekli ilgiyi bulamadılar. Şehrimize çoğunlukla Nevşehir üzerinden Kapadokya gezisi için gelen turistler sadece Ihlara ve Güzelyurt bölgelerinde kısa süreli olarak ağırlanıyor. Buna göre Aksaray'a geçtiğimiz yıl gelen turist sayısı 905 bin iken sadece Ihlaraya gelen turist sayısı 501 bin. Kendi turist kitlesini bölgeye çekmek isteyen Aksaray yatırımcılardan destek bekliyor. Başta uluslararası seyahat acentaları olmak üzere; kırsal alanda konaklama, turistler için dinlenme tesisleri, hediyelik eşya mağazaları ve temel ihtiyaçlarını giderecek işletmelerin olması bölgeye gelen turistlerin ihtiyaçlarına cevap verilmesi, onlar için çekici bir yer haline getirilmesi planlanıyor.
Özellikle kırsal alanda yatırım yapmak isteyen kişiler IPARD programından büyük destekler alabiliyor. IPARD (kırsal kalkınma programı) kırsal alandaki turistik bölgelere yapılacak işletmeler için yatırımcılara destek sağlamakta. Vergi indirimleri ile birlikte IPARD proje maliyetinin %60 a varan kısmını yatırımcıya hibe ediyor.
Yorum Yazın