Yatırıma destek
EKONOMİTürkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. (Kalkınma Yatırım Bankası), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kaynaklı 18 milyar TL’lik “Yatırıma Destek” kredisi ile Yeni Ekonomi Proğramında yer alan kalkınmada öncelikli sektörleri cazip kredi koşulları ile destekleyecektir.
Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. (Kalkınma Yatırım Bankası), Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kaynaklı 18 milyar TL’lik “Yatırıma Destek” kredisi ile Yeni Ekonomi Programı’nda yer alan kalkınmada öncelikli sektörleri cazip kredi koşulları ile destekleyecektir. TL cinsinden kullandırılacak olan ve istisnai ve özellikli yatırım projeleri haricinde her firma için 400 milyon TL’ye kadar kullandırılacak olan “Yatırıma Destek” kredisi Türkiye’nin sürdürülebilir kalkınma hedefleri doğrultusunda; ithalatı azaltan ve ihracatı destekleyen, dışa bağımlılığı ve cari açığı azaltan, istihdamı artıran, verimliliği ve katma değeri yüksek üretim yapan yatırımları güçlendirmeye odaklanmaktadır. Kredi “Yatırım Teşvik Belgeli” yatırımların finansmanında kullanılacak olup Ülkemizin cari açığını azaltıcı, ithal ikamesi yaratan, ihracatı artıracak yatırımların finansmanı öncelikli olacaktır. Kredi, %7,75 sabit faizli olarak uygulanacak olup Kalkınma Yatırım Bankası’ndan alınan şifahi bilgiye göre Yatırım Teşvik Belgesi’nde “Faiz Desteği” öngörülmesi halinde bu kredi kapsamında yatırımcı faiz desteğinden de yararlanabilecektir. Kredilendirme koşulları ile ilgili ilave bilgiler aşağıda yer almaktadır.
Kalkınma Yatırım Bankası hakkında: 2018 yılına kadar Türkiye Kalkınma Bankası adıyla hizmet vermekte olan Banka, yeniden yapılandırma sonucu Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. adını almıştır. T.C. Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın %99,08’lik hissesine sahip olduğu Türkiye Kalkınma ve Yatırım Bankası A.Ş. (Kalkınma Yatırım Bankası), ülkemizin sürdürülebilir kalkınmasına yönelik sanayi, turizm, enerji, eğitim ve sağlık gibi reel sektörlerdeki yatırımları finanse etmektedir.
Kimler bu krediden yararlanabilir?
Aşağıdaki koşulları sağlayan yatırımcılar:
- “Yatırım Teşvik Belgesi” kapsamında yatırım yapacak olmak (Yatırım Teşvik Belgesi kapsamında yatırımına başlamamış ya da son 12 ay içerisinde başlamış olmak)
- Kullanılabilir ithal kaynak limiti olmak
- Aşağıda belirtilen Öncelikli Sektörlerde yatırım yapacak olmak
Kredi programı kapsamında Hedef Sektörler: 2019 – 2021 dönemine yönelik Yeni Ekonomi Programı’nda da önceliklendirilen aşağıdaki sektörler başta olmak üzere Türkiye’nin kalkınmasına yönelik ihtiyaçlara yanıt veren sektörler:
- İmalat Sanayi
- Makine ve Ekipman
- Kimya
- Tekstil, Giyim Eşyası ve Deri
- Kağıt ve Kağıt Ürünleri
- Enerji Verimliliği
- Temel Eczacılık
- Gıda
- Madencilik
- Elektrikli Teçhizat
- Bilgisayar, Elektronik, Optik
- Ana Metaller
- Fabrikasyon Metal Ürünler
- Kauçuk ve Plastik
- Sağlık
- Otomotiv ve Yan Sanayi
- Mobilya ve Diğer İmalatlar
- Diğer Metalik Olmayan Mineral Ürünler
Proje değerlendirme kriterleri:
- Yatırımlarda %100 yerli makine ve ekipman kullanan firmalara öncelik verilecektir.
- Yerli makine/ekipman oranı %50’nin üzerinde olan yatırımlarda masraf ve komisyon istisnaları yapılabilecek ve projelere öncelik verilecektir. Oranın daha düşük olması durumunda, aşağıda yer verilen ana koşulların sağlanacak olması şartı aranacaktır.
- Türkiye’de ilk defa üretilecek ürün/hizmetlere ilişkin projelerde yerli/ithal makine ve ekipman oranı aranmayacak ve öncelikli olarak değerlendirilecektir.
- Mali ve teknik yeterliliğe sahip firmalar tarafından yeterli özkaynak finansmanı ile gerçekleştirilecek olması şartı aranacaktır ( Banka tarafından talep edilen özkaynağın koyulması zorunludur).
- Yatırımların Kalkınma Yatırım Bankası’nın Çevresel ve Sosyal Politika ve Prosedürleri ile uyumlu olması şartı aranacaktır.
- Sürdürülebilir yatırım projelerine öncelik tanınacaktır.
Krediden yararlanmak için ana koşullar:
- · Cari açığın azaltılmasına katkısı olacak yüksek katma değerli üretime yönelik olması
- · İthalat bağımlılığını azaltması
- · İhracat kapasitesini artırması
- · İstihdamın artırılmasına katkı sağlaması
- · Ülkemize yeni teknolojik kabiliyetler kazandıracak olması
- · Ülkemizde üretim kapasitesi yetersiz olan sektörlerde arz güvenliğini sağlayabilmesi
- · Ülkemizdeki sektörlere rekabet gücü kazandırabilmesi
- · Sektörler arası dikey ya da yatay entegrasyon imkanları sağlayacak olması
- · Gelişen pazar potansiyeline sahip ürünlerin üretilmesine yönelik olması
Kredi koşulları:
- Kullandırılacak toplam kredi hacmi: 18 milyar TL
- Firma başına limit:
- Azami: 400 milyon TL
- Asgari: 20 milyon TL
- Kredi kullandırımı yapılacak para birimi: Türk Lirası
- Sabit Faiz: %7,75 (Merkez Bankası güncel politika faiz oranından 50 baz puan (bps) düşük.)
- Kalkınma Yatırım Bankası’ndan alınan şifahi bilgiye göre Yatırım Teşvik Belgesi’nde “Faiz Desteği” öngörülmesi halinde bu kredi kapsamında yatırımcı faiz desteğinden de yararlanabilecektir.
- Kredi vadesi: Azami 10 yıl
- Ödemesiz dönem: Azami 24 ay (kredi vadesi içinde kalmak koşuluyla)
- Proje Değerlendirme Ücreti: 5.000 – 25.000 TL
- Kredi Kullandırım Ücreti:
- Komisyon:
- 5 yıla kadar: % 1
- 5 – 10 yıl arası: %2
- Proje Değerlendirme Ücreti: 25.000 TL'ye kadar
- Kredi BSMV’ye tabidir.
- Komisyon:
- Diğer hususlar:
- Teminat: Bu kredi kapsamındaki yatırımlar, kredi analiz ekiplerimiz tarafından değerlendirilecek ve yatırımın finansmanına ilişkin gerekli görülen teminatlar banka tarafından yatırımcılardan talep edilecektir.
- Bu kredi işletme sermayesi ihtiyaçlarını kapsamamaktadır.
- Bu kredi ile refinansman yapılamamaktadır.
İlginizi Çekebilir