© Aksaray Meydan 2020

Geleceğimiz tehlike altında

Her geçen gün hayatımızdaki yeri ve önemi artan teknoloji vazgeçilmez bir öneme sahip. Peki, biz teknolojiyi nasıl kullanıyoruz? Daha önemlisi gençlerimiz teknolojiden nasıl faydalanıyor?

Eğitim, sağlık, iletişim, üretim ve daha birçok alanda aktif olarak kullandığımız teknoloji, gençlerimiz için neredeyse sadece eğlence amaçlı kullanılıyor. Büyüyen teknoloji ile birlikte kendini geliştiren ve özellikle gençlerin ilgi odağı olan video oyunları ve sosyal medya platformları hayatımızı ve geleceğimizi tehdit eder konuma geldi. Ebeveynler tarafından ellerine telefon, tablet gibi teknolojik araçlar verilerek susturulmaya çalışılan çocuklar anne-baba ilgisinden mahrum ve sosyal ilişkilerde başarısız birer birey olma yolunda ilerliyor. İnternet kullanımıyla çocukların ve gençlerin bilgiye hızlı erişimi, araştırma yapmaları, problem çözme, yaratıcı düşünme, kritik kararlar alabilme ve kişisel gelişimlerinin desteklenmesi amaçlanıyor. Ancak aşırı kontrolsüz, amacı dışında ve bilinçsiz kullanımlar nedeniyle çocuklarımız ve gençlerimizin akıl ve ruh sağlığı, beden sağlığı olumsuz etkileniyor.

İnternette fazla zaman geçiren çocuk ve gençlerin giderek yalnızlaştığı, yüz yüze iletişimde güçlük yaşadığı, sosyal gelişimlerinin önemli ölçüde gerilediği gözlemleniyor. Bu çocukların aynı zamanda; özgüvenlerinin düşük, sosyal kaygı düzeylerinin ve saldırganlık davranışlarının yüksek olduğu görülüyor. İnternet başında aralıksız geçirilen saatler özellikle çocuklarda yeme-içme düzeninde bozukluk ve ortopedik bozukluklara sebep oluyor. Hareketsiz biçimde saatlerce bilgisayar başında oturan çocuklar obezite başta olmak üzere; görme bozukluğu, eklem rahatsızlıkları ve kamburluk gibi sağlık problemleriyle karşı karşıya kalabiliyor. İnternet kullanımı tek başına şizofreni hastalığına yol açmasa da, aşırı internet kullanımı ve video oyunları oynama çocukların dış gerçeklikle bağlantılarının kopmasına neden olduğu için, hastalığın bu bozukluğa yatkın çocuklarda ortaya çıkmasında tetikleyici bir faktör olarak görülebilir.

Çocukları ve gençleri internetin olumsuz yönlerinden korumak ebeveynlerin elinde. Onlara teknolojik imkânlar sağladıktan sonra sorumluluklarının bittiğini düşünmemeliler. Bilgisayar, tablet ve telefonlarda ebeveyn denetim uygulamaları sayesinde çocuklarının internet kullanımı gözlemlenmeli ve olumlu şekilde yönlendirilmeli. Video oyunları ve sosyal medya ortamlarında yaşına ve kişisel gelişimine uygun içerikler sağlanmalıdır. Çocukların arkadaşlarıyla yüz yüze daha çok görüşmeleri, spor ve sosyal aktivitelerde daha etkin olmaları konusunda teşvik edilmeliler. Olumsuz durumlarda ebeveynler, çocuklarına bağırmak, kızmak veya cezalandırmak yerine karşılıklı konuşarak ikna etmeye çalışmalılar. Kaliteli boş zamanlarla çocuklarına vakit ayırıp onlara gerçek ve sanal hayatın farkları öğretilmelidir.Haber:İbrahim CENGİZ

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER