Geleceğimiz için, çocuk işçiliğine hayır!
AKSARAY12 Haziran Dünya Çocuk İşçiliği ile mücadele günü kapsamında Aksaray Valiliği, Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü, Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü iş birlikteliğinde etkinlikler gerçekleştirildi.
Çocukluk Bizde Kalsın
Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatı ile II. 100 günlük eylem planı ve Ulusal istihdam stratejisi kapsamında çocuk işçiliği ile mücadele birimlerinin kurulması ve bu doğrultuda Aksaray Valiliği, Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüğü tarafından yürütülen projeler kapsamında Eskil İlçesi Bozcamahmut mevkiinde geçici mevsimlik tarım işçilerinin yerleşim yerleri başta olmak üzere İl genelindeki yerleşim birimlerinde saha çalışması gerçekleşti. Bununla birlikte çocuk potansiyelinin yüksek olduğu Bozcamahmut mevkiinde tarım işçilerinin çocuklarına yönelik olarak Gezici Kütüphane hizmet sundu. Ayrıca “Çocukluk Bizde Kalsın” sloganıyla çocuklara kitap hediye edilerek çocukların yerinin okul sıraları olduğu çocuk işçiliği ile mücadele konusunda kararlılık ve çalışmaların yürütüldüğü belirtildi. Aksaray Vali Yardımcısı Mustafa Türkcan, Eskil Kaymakamı Emine Karataş, Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mahmut Akkuş, İl Kültür Turizm Müdürü Mustafa Doğan tarafından Çocuklara kitap dağıtılarak, dondurma ikramı gerçekleşti. Çocukların velileri ile görüşülerek çocuklara yönelik olarak çeşitli kurslar düzenleneceği çocuk işçiliğinin en kötü biçimlerinden biri olan ağır ve çok ağır işlerde mevsimlik tarım işlerinde çalıştırılmalarının onların fiziksel ve sosyal yönlerini olumsuz etkileyeceği, bu nedenle geleceğimiz olan çocuklarımızın çocukluklarını yaşamaları için her türlü çalışma kurum ve kuruluşlarımızın işbirlikleri içerisinde gerçekleşeceği belirtilerek ziyaret gerçekleşti.
Çocuklardan Mendil Değil, Geleceklerini Alıyoruz.
En kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinden biride sokaklarda kağıt mendil, simit, su satmak olduğunu belirten Aksaray Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Mahmut Akkuş bugün çocuklarımız için yeni hedefler belirliyoruz. “Çocukluk Bizde Kalsın” sloganıyla çocuklarımız akranları gibi sosyal ve kültürel imkanlardan geri kalmadan yaşamalarını arzu ediyoruz. Aktif işgücü programlarımız çocuk işçiliği potansiyeli olan ailelere yönelik olarak değerlendirilmektedir. Hiçbir çocuğumuzun eğitimden uzaklaşmasına, fiziksel, ruhsal ve sosyal gelişimini olumsuz yönde etkilenmesine sebebiyet veren işçiliğe işçiliğine müsaade edemeyiz. Aksaray Valiliği öncülüğünde kurum ve kuruluşlarımızın iş birlikteliğinde en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliği ile mücadele noktasında kararlılık ile mücadele edilmektedir. Bugün farkındalık oluşturmak maksadıyla çocuklarımıza okçuluk başta olmak üzere sportif faaliyetlere güçlendirilmesi arzusundayız. İl Gençlik Spor İl Müdürlüğümüz ve İl Milli Eğitim Müdürlüğümüz ile etkin bir iş birlikteliğimiz söz konusudur. “Çocuklardan mendil değil geleceklerini alıyoruz.” Bu nedenle farkında olmadan sokakta su, simit, kağıt mendil satın aldığımız çocuklara iyilik yapmıyoruz. Elbette ki çocukların sağlıklarını ve kişisel gelişimlerine zarar vermeyecek ya da eğitimlerini aksatmayacak işler yapmalarına olumlu bakılmaktadır.
Hedef Çocuk İşçiliğinin Sonlandırılması
Çocuk ve gençlerin korunması hususunda anayasada güvence altına alınmıştır. Anayasanın 50. maddesinde kimsenin yaşına, cinsiyetine ve gücüne uymayan işlerde çalıştırılmayacağı ile küçüklerin, kadınların. bedeni ve ruhi yetersizlik olanların çalışma şartları bakımından özel olarak korunacağı öngörülmektedir. Ayrıca 4857 sayılı İş Kanunu'nda 15 yaşını doldurmamış çocukların çalıştırılması yasaktır. Ancak 14 yaşını doldurmuş ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış olan çocuklar ise bedensel zihinsel sosyal ve ahlaki gelişmelerini ve eğitime devam edenlerin okullarına devamına engel olmayacak hafif işlerde çalıştırılabilir. Bu yasal düzenlemeler dikkate alındığında 14 yaşını doldurmuş ancak 15 yaşını doldurmamış ve zorunlu ilköğretim çağını tamamlamış kişi çocuk işçidir. Genç işçi ise 15 yaşını tamamlamış ancak 18 yaşını tamamlamamış kişidir. Çocuk işçiliği ile mücadelede koordinatör kurum olan Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığımız tarafından sanayide, ağır ve tehlikeli işlerde, sokakta ve mevsimlik geçici tarımda olmak üzere en başta en kötü biçimlerdeki çocuk işçiliğinin önlenmesi temel hedefi ile ilgili tarafların katkılarıyla çocuk işçiliği ile mücadele ulusal programı 2017 - 2023 başarı ile yürütülmektedir. Çocuk işçiliği ile mücadele ulusal programının yanı sıra ülkemizin 2023 vizyonu ile
hazırlanan ve istihdam politikalarına yön veren temel belge olan ulusal istihdam stratejisinde 2014-2023 çocuk işçiliğinin sonlandırılması hedefi belirlenmiştir Bu doğrultuda Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürlüklerinde çocuk işçiliği ile mücadele birimi kurulmuştur.
Okçulukta İlk Hedef, Çocuk İşçiliği İle Mücadele
Aksaray Valisi Ali Mantı ise konuşmasında dünya çocuk işçiliği ile mücadele kapsamında bugün ilimizde önemli etkinlikler gerçekleşiyor. Bir taraftan geçici mevsimlik tarım işçilerine yönelik 12 bölgede saha çalışmaları ve farkındalık projeleri bir taraftan ise sokakta çalışan çocukların veya bu potansiyeli taşıyanlara yönelik sportif faaliyetler ile yoğunlaşacakları etkinlikler gerçekleşiyor. Çocuk İşçiliğine Hayır! Diyoruz. Bu konuda kurum ve kuruluşlarımız iş birlikteliği içerisinde çalışmalarını yürütmektedir. Çocukluk bizde kalsın sloganıyla her bir kurumuz kararlı mücadele etmektedir. İlimiz okçuluk alanında uluslararası alanda başarılı çalışmalara imza atmaktadır temennimiz gençlerimizin daha fazla spor ile yoğunlaşmasıdır. Dedi.
İlginizi Çekebilir