© Aksaray Meydan 2020

Anne sütünü artırmanın bitkisel yolları

Anne sütünü artırmak için önerilen bitkilerin etkileri bilimsel araştırmalarla da destekleniyor. Çemen tohumu, ısırgan yaprağı, çörek otu ve rezene de doğal desteklerden bazıları.

Dünyada 1-7 Ekim tarihleri arasında kutlanan Emzirme Haftası nedeniyle görüşlerini açıklayan uzmanlar, bu amaçla yararlanılan bitki çayları arasında rezenenin en çok tercih edilen çay olduğunu söyledi. Uzmanlara göre bitki çaylarının güvenilir yerlerden alınması ve doğru oranlarda tüketilmesi gerekiyor. Poşet çaylardan tercih edilmesini öneren uzmanlar, günde iki fincan rezene çayının içilebileceğini belirtti.

 

Bitkisel çaylar tercih edilmeli

Anne sütünün yeni doğan bebeklerin sağlıklı gelişimi için en önemli kaynak olduğu, hiçbir yapay karışımın anne sütünün yerini alamayacağı biliniyor. Anne sütü, nitratlar, yağ asitleri, vitaminler, bazı mineraller gibi besleyici temel öğeler bakımından zengin olmasının yanı sıra, bağışıklık sistemi henüz gelişmemiş olan bebeğin hastalıklara karşı korunmasında gerekli desteği sağlıyor.

 

"Çeşitli nedenlerle annenin bebeği besleyecek yeterli sütü bulunmayabilir. Bu gibi durumlarda sütün artırılması için 'galaktagoglar' olarak adlandırılan doğal veya sentetik yardımcılar kullanılarak anne sütünün artırılmasına çalışılmaktadır. Ancak sentetik ilaçların bazı riskleri nedeniyle halk arasında bitkisel çaylar tercih edilmektedir” diyen uzmanlar, bitkisel çay tercihlerinde anne sütü miktarını ve sütün akışkanlığını artırıcı, anne ve bebekte sinir sistemini rahatlatıcı, anne ve bebekte gaz/sancı sorununu giderici özelliklere sahip çaylardan yararlanıldığını söyledi.

 

Rezene çayı en çok tercih edilenler listesinde

Bu amaçla yararlanılan bitki çayları arasında rezene ve anason, en çok tercih edilenleri. İçerisindeki uçucu bileşenlerden anetolün östrojenik (kadın hormonuna benzer) etkisine bağlı olarak süt salgısını artırdığı, adeti söktüğü ve doğumu kolaylaştırdığı biliniyor. Doğumu kolaylaştırıcı etkisi nedeniyle doğuma yardımcı olması için hamileliğin son haftasında da kullanılması öneriliyor. Bu bitkiler süt artırıcı özelliklerinin yanı sıra anne ve bebeği soğuk algınlığı enfeksiyonları, öksürük, bronşit gibi hastalıklardan koruma rolünü üstleniyor. Yapılan bir araştırmada, anason meyvelerinden hazırlanan çayın farelere verilmesinden 23 saat sonra süt miktarının hemen hızla arttığı ve 7 gün sonunda en yüksek değerine eriştiği gözlemlenmiş.

 

Çörek otu ve çemen tohumu da sütü artırıyor

Bu bitkiler haricinde ısırgan yapraklarının, çörek otu tohumunun ve çemen tohumunun da süt artırıcı özelliği bulunduğu biliniyor. Bir çalışmada, çörek otunun etkisinin bir hafta sonra ortaya çıkabildiği gözlemlenmiş. Bu bakımdan rezene veya anason çayları ile çörek otunun birlikte verilmesi suretiyle süt artırıcı etkide devamlılık sağlanması mümkün olabiliyor. Diğer taraftan çemen tohumunun anne bedeninde yol açtığı hoş olmayan kokunun yanı sıra kan şekerinde ani düşmeye yol açmasının anne ve bebekler için dikkat edilmesi gereken bir husus olduğu vurgulandı.

 

Diğer taraftan, anne ve bebekler için kullanılacak bitkilerin kalitesine dikkat edilmesi son derece önemli. Özellikle kullanılan bitkilerin; çevresel toksinler, tarım ve veteriner ilaçları, ağır metaller, mikrobiyolojik bulaşma gibi olumsuz etkenler bakımından kalitesi analiz edilmiş, güvenilir markalı ürünler olmasına hassasiyet gösterilmesi gerekiyor.

İlginizi Çekebilir

TÜM HABERLER