Aksaray’da yeni bir ekol
AKSARAYAksaray Üniversitesi Kampüsü içerisinde Millî Eğitim Bakanlığına bağlı Aksaray Anaokulu 2018 de açıldı. Kurucu müdürü İ. İlker Arbağ'ın gayretleriyle 2019-2020 eğitim öğretim dönemine 4 derslik, 69 öğrenci, 4 öğretmen, 1 idareci, 1 yardımcı personeli, 1 temizlik görevlisi, 3 kulüp öğretmeni ile daha da büyüyerek girdi.
Yeni dönemde göreve başlayan müdür Esra Aslan, anaokulunda ki faaliyetleri artırarak geleceğimizin teminatı olan minik öğrencilerin eğitim öğretimlerinin yanında doğayla ve hayvanlarla bütünleşmelerini sağlıyor. Çoğunluğunun akademisyenlerden oluştuğu veliler çocuklarının gelişimindeki hızlı ve olumlu değişim nedeniyle okuldaki eğitimcilerden çok memnunlar.
Okulda Okul Öncesi Eğitim Programı dâhilinde temalı partiler (renk, mevsim, sağlık, beslenme…), sanatsal çalışmalar (ebru, kolaj, seramik boyama…), sportif aktiviteler (jimnastik, geleneksel çocuk oyunları…), alan gezileri, zekâ oyunları, değerler eğitimi, robotik kodlama, fen ve doğa eğitimleri, aile katılımları, aile birleşmeleri, koruyucu-önleyici rehberlik eğitimleri, drama çalışmaları yürütülüyor.
Milli Eğitim Müdürlüğüne hatta CİMER (Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi) e teşekkür yazılarının yazıldığı Aksaray Anaokulu eğitimcileri sayesinde gelecekte çok daha fazla başarıya imza atacağa benziyor.
Biz de çocuklarının eğitimi için hassasiyetle araştırma yapan velilerimiz adına Aksaray Anaokulunu tanıtmak amacıyla okul müdürü Esra Aslanla görüştük. İşte o görüşmeden notlar.
Bir devlet okulu olarak diğer okullardan farkınız ne?
Okulumuz bir devlet okulu. Fakat Aksaray'da bulunan devlet okullarından bazı farklılıklarımız var. Bunlar:
Okulumuzun projesini Aksaray Üniversitesi gerçekleştirdiği için bina ve derslikler diğer devlet okullarından farklı ve geniş. Blok, dramatik oyun ve fen merkezlerimizin mobilyaları özel yapım. Dersliklerimizde tuvaletler ve ayakkabılık vestiyer ve 3 yaş gurubu öğrencilerimiz için uyku odamız mevcut. Ayrıca binamız geliştirilmeye müsait. Bir yıllık okul olmasına rağmen Beyaz Bayrak sahibidir ve Beslenme Dostu Okul olmaya adaydır.
Okulunuzda müfredat dışında hangi faaliyetler yürütüyorsunuz?
Okulumuzda müfredat kapsamında öğretmenlerimiz ve Çocuk Kulübü saatlerinde kulüp öğretmenlerimiz drama, sanat ve spor etkinlikleri, değerler eğitimi, fen-doğa eğitimi, Türkçe dil etkinlikleri gibi zengin bir içerik sunmaktadır. Müfredat dışında ise jimnastik, zekâ oyunları, robotik kodlama etkinlikleri yürütülmektedir.
Ağaçla büyümeli etkinliğinizin devamı gelecek mi? Yeni etkinlik hazırlıkları var mı?
Ağaçla büyümeli etkinliğimiz çocukların doğa sevgisi ve doğayla ilgili sorumluluk almaları adına oldukça faydalı oldu. Etkinliğimizin birinci kısmı doğaya katkıda bulunmak yani ağaç dikmekti. İkinci kısmı sorumluluk edinmek, bununla da çocuklarımız ile üzerinde isimleri ve fotoğrafları olan ağaçların düzenli olarak sulanmasını ve bakımını üstleneceğiz. Ayrıca çocuklarda doğa sevgisi ve fen-doğa eğitimi kapsamında çiçek dikimi, baharda bahçe düzenleme (sebze ekimi) ve ayrıca bahçedeki kuşları beslemeye yönelik kuş yuvaları ve yemlikleri çoğaltma etkinlikleri yapılacak.
Okulunuzun eksikleri nelerdir? Eğitim destekçisi hayırseverlerden okulunuz ve öğrencileriniz adına bir isteğiniz var mı?
Elbette eksiklerimiz var ve bu konuda destek bekliyoruz. Koridor halılarımız yenilenecek, fotokopi makinamız yok, okul içi telefon santral sistemi kurulması gerekiyor. Ayrıca bir sınıfımızın mobilyalarını yaptıramadık ve oyun bahçesinin zemininin yenilenmesi gerekiyor. Geleceğimizi inşa edecek olan çocuklarımız için imkanı olanlardan katkı bekliyoruz.
Peki tüm bu başarılı çalışmalar tesadüf mü?
Başarı tesadüf değildir, her sonucun mutlak bir nedeni vardır. Kurucu müdür İ. İlker Arbağ'da yeni müdür Esra Aslan'da bu ülkenin yetiştirdiği değerli eğitimciler, ancak onlar bununla yetinmeyen, özel yaşamlarıyla eğitim hayatlarını harmanlayan kişiler. Öyle ki eğitimci yanları öğrenme azimlerinin yanında küçük bir çocuk gibi sessiz sedasız oturuyor adeta. Öğretmeye değil öğrenmeye susamış, eğitime adanmış yürekler taşıyorlar. Okulun girişinde sizi Mustafa Kemal Atatürk'ün “Eğitim çocukları sevmekle başlar” sözü karşılıyor. Hemen solunda oval bankonun yanında öğretmenler odasında oturan çocuk sevdalısı öğretmenler, tüm sıkıntılarını eğitim heyecanlarının ardına atmış, sabırsızlıkla dersin başlamasını bekleyen. Sibel Gençoğlan öğretmenin gür sesi yankılanıyor koridorlarda “kuzularım”, anne gibi çağırıyor sesi beni de, utanmasam 4 yaşındaki çocukların arasına girip ben de katılacağım birbirinden güzel etkinliklere. Hafize annesi geliyor okulun 'Rabia hanım' ıslanan tişörtünü değiştirmiş bir minik öğrencinin. Koridorun sağında müdür odası ve çocukların yemek odası; sol tarafta sınıflar ve etkinlik odaları sıralanmış sağa doğru u şeklinde kıvrılan koridorda. Arada sağda bir oyun alanı var hayırseverlerin yardımlarıyla oyuncaklar sıralanmış, içinde neşeli cıvıltılarıyla çocuk sesleri. İleride arka kapıdan yemyeşil bir bahçeye çıkıyoruz, kamelyada otururken hemen yan tarafta domates ve biberleri görüyoruz hepsi öğretmenler ve öğrencilerin elleriyle ekilmiş büyütülmüş. Büyük bahçenin diğer ucundaki kum havuzunun kırmızı bariyerleri çarpıyor gözümüze çam ağaçlarının arasından.
Esra hanım genç yaşına bir çok başarı ve hizmeti sığdırmış ama ketum, sordukça anlatıyor. Aslında anlatmaktan ziyade yapmayı seviyor, o başarıya adamış kendini. Kaligrafi çalışmaları, kültür ve doğa gezileri, halk oyunları, yetişkinlere aile eğitimleri ve okuma yazma dersleri daha bir çok etkinliklere katılıyor. Edebiyata özellikle de şiire olan merakı var en çok da Özdemir Asaf ve Cemal Süreyya okumayı hatta şiir seslendirmeyi seviyor. Muzip bir çocuk gülüşü var yüzünde öğretmenler arası kompozisyon yarışmalarından aldığı ödüllerden bahsederken, hala içindeki çocuğu öldürmeyenlerden o.
Eğitim bir bütündür, öğrenme arzusudur sizi uçsuz bucaksız bilginin deryalarında yüzdüren. İşte bu deryanın en güzel incilerinden bu okul. Koşuşan minik öğrencilerin arasında aklıma geleni sordum, müzikle aranız nasıl? diye. Utanarak sıkılarak yüzündeki çocuksu mahcubiyetle “flüt ve org çalıyorum ama birazcık” diye cevap veriyor. O utanıyor kendini anlatmaktan ama ben söyleyeyim köy okullarında akrabalarını da toplayarak duvarları onardığını ve okulu boyadığını.
Burası bir okul değil yeni bir ekolün başladığı yer, eğitimin her şeyi kapsadığını ve bir bütün olduğunu öğreten ve yaşatan bir okul. Haber\Foto: Ömer Sevgi
İlginizi Çekebilir